Welkom
 

 

Welkom bij Stichting Vrienden van de Jozefkerk

U bent te gast bij de site www.jozefkerk-enschede.nl en daarmee met de Stichting Vrienden van de Jozefkerk verbonden en dus niet met de Parochie St.Joseph.

De Parochie-informatie over gebruikelijke dagen en tijden waarop Eucharistie gevierd wordt in de Jozefkerk kunt u inzien bij Gebruiksmogelijkheden.

Welkom! Wij zijn blij met uw interesse. Een kijkje in de kerk krijgt u bij Rondleiding. Dit is grotendeels ontleend aan het in 1981 door drs. W.J.E. Berns gemaakte boekje met de titel Rondleiding door de Jozefkerk.

Persberichten

Enschede, 2 februari 2012
Start restauratie Jozefkerk
Lees meer..

Restauratie Jozefkerk is begonnen Lees meer...

 

Dreiging sloop & behoud

Wij, Stichting Vrienden van de Jozefkerk, zijn ontstaan eind jaren '70 om de Jozefkerk voor Enschede te behouden. Eind 60-er jaren werd in de Parochie St.Joseph de bedreiging vanwege ontkerkelijking onderkend.

In 1977 liet de parochie de kogel door de kerk gaan. Door een bescheiden ingezonden stukje, 12 regels, heeft mevr. Truus Geesing-Tieke in de krant van 11 maart een grote tegenkracht opgeroepen. Zij is de eigenlijke hoedster van onze Jozefkerk en onze 'moeder' want door haar zijn wij ontstaan.

De Vrienden hebben na jaren van geldwervende acties en in goed overleg met de parochie op 15-11-1981 de Stichting Behoud Jozefkerk opgericht en daar heeft de parochie de Jozefkerk voor f 1,- aan verkocht.

De Vrienden dragen sindsdien jaarlijks bij in de exploitatie van het kerkgebouw. Graag geven wij u een overzicht van activiteiten die de Vrienden vanaf 1978 t/m 1981 hebben ondernomen, maar dat is een boekwerk op zich. Zij hebben in een niet aflatende ijver met zeer velen in die 4 jaren kosten noch moeite gespaard, hun stem schor gepraat, de vele ideeën hoe bedrijven, particulieren en overheden te bewegen tot steun, liefst grote en via donateurs ook blijvende steun.

Afsluitend noemen wij het gedurende die jaren op initiatief van de Carnavalsvereniging 'De Deurdouwers' - de naam zegt alles - het deelnemen in het week in week uit organiseren van bingo-avonden. Over uithoudingsvermogen gesproken van wat met recht Echte Vrienden te noemen zijn!